Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българинът планира да харчи повече за лятна почивка и активности

Хората са готови да похарчат 56% от летния си бюджет, като с този дял заставаме на второ място в света след Мексико

Българинът планира да харчи повече за лятна почивка и активности

Снимка: архив, Ройтерс

Българите са готови да отделят 56% от летния си бюджет за лятна почивка и активности. Това показват резултатите от проучване на международната компания за мобилни банкови услуги и потребителски кредити Фератум Груп, част от която е компанията за бързи кредити Фератум България.

Проучването Летен барометър - 2019 е проведено в 17 държави, в които компанията оперира. Участие са взели 22 хил. души на възраст над 18 години и с доходи между 827 и 3 934 евро.

С този дял на летните разходи България застава на второ място в света по разходи за почивка и други летни активности. На първо място е Мексико, където хората се готови да похарчат над 60% от летния си бюджет за ваканция.

Според данните на компанията най-голяма сума българите смятат да похарчат за пътувания в страната. Следват другите летни занимания, а на трето място са ремонтите и обзавеждането на дома и вилата.

В списъка с държавите, където хората са готови да харчат повече през лятото, следват Испания и Латвия. В Европа ай-пестеливи са във Финландия и Дания, а като цяло в света – Румъния и Бразилия.

Статистиката на групата сочи още, че участниците в проучването в Канада са най-склонни да похарчат повече от 100 евро за нощувка в хотел. Хората от Германия, България и Румъния обаче са по-отворени към възможности като Airbnb за тяхното пътуване.

Средно над 60% от анкетираните от компанията предпочитат да плащат с карта. Общо 85% от участвалите в проучването от Швеция, Дания и Норвегия ще изберат плащане с карта пред плащане с пари в брой.

Домакинствата, използващи мобилни банкови услуги, също се увеличават: над 80% от анкетираните от Швеция, Холандия, Канада, Великобритания, Полша и Бразилия заявяват, че през този период ще използват мобилно банкиране.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите